Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Sosyoloji Konuşmaları '21 Güz Dönemi Etkinlikleri

---

2021 bahar eğitim ve öğretim döneminde, "pandemi" teması çerçevesinde eşitsizlik, sivil toplum, düşünümsellik, yaşlanma ve yaşlı hakları üzerine üniversitemizden ve diğer üniversitelerden davet ettiğimiz konuşmacılarla gerçekleştirdiğimiz çevrimiçi seminerlere güz döneminde de devam ettik. Güz döneminde "yöntem tartışmaları" çerçevesinde Aralık ayı içerisinde peşi sıra dört çevrimiçi seminer gerçekleştirdik. 

 

13 Aralık'ta Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Günce Demir ile gerçekleştirdiğimiz "Akademisyenlik Mesleğinde Etik Kod Arayışı" adlı seminerde Demir'in yükseklisans tez araştırması verileri ve bu çalışmasından çıkardığı yakın zamanda yayınlanan makalesinde sunduğu argümanlar üzerinden etik nedir, etik kod nasıl oluşturulur, akademide ve akademisyenlikte etik kodun önemi meseleleri tartışıldı ve toplumsal araştırmalarda etiğin, akademide etik kurulların önemi üzerine deneyimler paylaşıldı. 

 

16 Aralık'ta Karabük Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Zeynep Kurnaz ile dönemin ikinci çevrimiçi semineri ise "Araştırma Yolculuğunda Güvenle ilerlemek: Nitel Araştırmalarda Güvenduyulabilirliğin Sağlanması" başlığı altında gerçekleştirildi. Etik tartışmaların ardından, bir araştırmanın elde ettiği verilerin ve sunduğu analizlerin geçerli ve güvenilebilir olabilmesi, bunların sağlanması için ne gibi yöntem, strateji ve yolların izlendiği / izlenebileceği hakkında Kurnaz deneyimlerini paylaştı. 

 

20 Aralık'ta, "Bir Oyunun Etnografisi: Türkiye’de At Yarışları ve Müşterek Bahis Oyuncuları" adlı üçüncü çevrimiçi seminerde konuşmacımız Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan Dr. Ozan Torun'du. Seminerde, yaklaşık bir buçuk asırdır Türkiye topraklarında spor, eğlence ve askeri talim amacıyla düzenlenen at yarışlarına ilgi duyan insanların, bu ilgi ve katılımlarının ardında yatan gerekçeler ile bu süreçte yarattıkları ileri sürülen alt kültürü antropolojik bakışla ele aldığı doktora araştırması ve 2021'de İletişim Yayınları'ndan Son Ayakta Kim Geldi? Türkiye’de At Yarışlarının Tarihi ismiyle yayınlanan kitabı üzerinden bir etnografik tarih çalışması nasıl yapılır, arşiv belgeleri nasıl kullanılır, sözlü tarih nedir ve katılımlı gözlem yöntemlerine nasıl başvurulur, zorlukları ve çıkmazları nelerdir, Torun'un deneyimleri üzerinden yeniden tartışıldı ve değerlendirildi.

 

24 Aralık'ta, dönemin son çevrimiçi Sosyoloji Konuşmaları semineri, "Toplumsal Araştırma Yöntemlerini Tartışmak: Gerçeklilikler, Sınırlılıklar, ve İncelikler"'de konuk konuşmacılar İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Prof. Dr. Emre Erdoğan idi. Birlikte hazırladıkları, Nisan 2021'de Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan, ve dijital olarak açık erişim bir kaynak olarak sunulan "Toplumsal Araştırma Yöntemleri İçin Bir Rehber: Gerçeklilikler, Sınırlılıklar ve İncelikler" adlı çalışma içeriği üzerinden özellikle lisansüstü programlardaki öğrencilerimize iyi bir araştırmanın unsurları, araştırma sorusu, veri toplama, veri analizi, örneklem çekme, gerçeklik algısı, saha çalışması, ve etik kaygılar üzerine bilgilendirici ve keyifli bir aktarım gerçekleştirildi.

Herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilen çevrimiçi Sosyoloji Konuşmaları seminerlerinde yüzden fazla katılımcı ile bir araya geldik. Katılımcılar arasında ÇOMÜ sosyoloji lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra farklı bölüm ve fakültelerden öğrenciler ve öğretim üyeleri de yer alırken, konuk konuşmacılarımızın kurumlarından da öğrenci ve öğretim üyeleri ile bir araya gelme fırsatı yakaladık.

Sosyoloji Konuşmaları 2022'de de yeni bir tema ve yeni konuşmacılarla devam edecek.