Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Sosyoloji Konuşmaları ’21: Bir Oyunun Etnografisi - Türkiye'de At Yarışları ve Müşterek Bahis Oyuncuları

---

Bu seminerde, yaklaşık bir buçuk asırdır Türkiye topraklarında spor, eğlence ve askeri talim amacıyla düzenlenen at yarışlarına ilgi duyan insanların, bu ilgi ve katılımlarının ardında yatan gerekçeler ile bu süreçte yarattıkları ileri sürülen alt kültüre antropolojik bakışla yapılan bir çalışmanın ayrıntıları incelenecektir.

Ozan Torun tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında bir doktora çalışması olarak yürütülen ve 2021’de İletişim Yayınları’ndan Son Ayakta Kim Geldi? Türkiye’de At Yarışlarının Tarihi ismiyle bir kitaba dönüşen bu araştırma, bir etnografik tarih çalışmasıdır. Türkiye’nin toplumsal tarihine, bir alt kültür çevresine odaklanarak ve “aşağıdan” bakmaya çabalayan, arşiv belgelerinin yanında sözlü tarih ve katılımlı gözlem yöntemlerine de çokça başvurulan bir çalışmadır.

Seminerde, aşağıdaki konular üzerinde durulacaktır:

- Sosyal bilimlerde araştırma konusu tercihi (Sosyal antropolojinin katkıları)

- Farklı araştırma yöntemlerini birlikte kullanmanın getirileri (Türkiye’de arşivlerin durumu ve toplumun sosyal araştırmalara bakışı)

- Alan araştırmasının keyifli ve zorlu yönleri (Alanın sınırları, araştırmaya ve araştırmacıya katkıları, riskler)

Ozan Torun

1984’te İstanbul’da doğdu. 2003’te Saint Benoît Fransız Lisesi’ni bitirdi. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’nde lisans, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimini aldı. 2020 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı’nda “Türkiye’de At Yarışlarının Tarihi ve Etnografisi” başlıklı teziyle doktora çalışmasını tamamladı. Bu tez, Son Ayakta Kim Geldi? Türkiye'de At Yarışlarının Tarihi başlığıyla 2021'de İletişim Yayınları'ndan kitaba dönüştü. 2009-2014 yılları arasında Tarih Vakfı’nda, başta kurum tarihi çalışmaları olmak üzere, çeşitli projelerin araştırma ve koordinasyonunda görev aldı. 2014’ten bu yana Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı bünyesinde kültürel miras, yerel tarih ve sözlü tarih alanlarında yürütülen projelerin sorumluluğunu üstleniyor.